joi, 12 ianuarie 2012

SINGURATATEA-PRIETEN SAU DUSMAN ?


Intr-o masura mai mica sau mai mare, singuratatea face parte din viata fiecarei persoane. Insa exista situatii in care ea poate deveni un mare dusman al nostru.
Singuratatea este o stare complexa, iar fiecare persoana o traieste cu o intensitate particulara.
Sunt momente cand avem nevoie sa fim SINGURI, pentru a ne pune gandurile in ordine sau pentru a ne regasi pe noi insine. In aceste situatii, solitudinea functioneaza asemenea unei scoli in care invatam sa devenim mai responsabili si sa luam  singuri cea mai potrivita decizie pentru propria persoana.

Cand singuratatea devine greu de suportat poate fi o consecinta a faptului ca depindem prea mult de ceilalti si nu stim ca sa facem cu noi insine atunci cand ne trezim deodata pe cont propriu, de exemplu.
Unii dintre noi aleg singuratatea ca pe un stil de viata, ca pe o optiune necesara dupa o relatie dezamagitoare, de pilda. Alteori, singuratatea se furiseaza in viata noastra din pricina despartirii de o ruda, de partenerul de viata sau de un prieten. Ne putem simti izolati sufleteste si atunci cand suntem RESPINSI ori EXCLUSI de  persoanele din jurul nostru sau cand  suntem singuri in cadrul cuplului.

NU-TI NEGLIJA TRAIRILE !!! 
Pentru a putea depasi episoadele de trairi negative care insotesc singuratatea, trebuie mai intai sa le accepti existenta, apoi sa gasesti cele mai bune solutii sa scapi de ele si, de ce nu, sa ceri  ajutor atunci cand nu gasesti singur resurse pentru a te salva.

Cu cat iti neglijezi mai mult sentimentele de izolare sufleteasca, cu atat le vei trai mai intens, iar singuratatea tinde sa devina cronica. Increderea in fortele proprii si respectul de sine sunt esential atunci cand vrei sa depasesti astfel de stari.
Plangandu-ti de mila nu vei face decat sa iti accentuezi trairile.
Incepe prin a deveni el mai bun prieten al tau si incurajeaza-te asa cum ai face-o cu o persoana draga tie.

A.Lyheartly